TARIM

SULAM SİSTEMİNDE VERİM ARTIŞI

27/09/2023, 17:11

Kuraklığa bağlı olarak modern sulama sistemlerine olan talep de artmaktadır. Ülkemizde üretilen ve sulamada kullanılan malzemelerin gün geçtikçe yaygınlaşması ve ucuzlaması ile çiftçilerimiz daha kolay modernize olabileceklerdir. Her sektörde olduğu gibi sulamaya da teknolojinin girmesi ile daha verimli sulamalar yapılabilecektir. 
 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijitalleşme ve akıllı sulama sistemlerinin hızla yaygınlaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Tarımda olduğu gibi sulamada da dijital dönüşüm ve akıllı sulama sistemleri hızla artmaktadır. Otomatik vanalar, kontrol sistemleri ile otomasyonlu sulamalar, yeni yazılımlar ile akıllı sulamalar yapılabilmektedir. Çiftçilerimiz internet erişimi ile iklim bilgilerine ulaşabilmekte, akıllı telefonları ile vanaları açıp kapayabilmekte, dronlarla ürünlerin gelişimlerini ve su ihtiyaçları olup olmadığını izleyebilmekte, akıllı sulama sistemleri, yapay zekâ ve karar destek sistemleri ile etkili ürün, bitki sağlığı ve sulama yönetimini gerçekleştirebilmektedir. 
 

Su, diğer sektörlerde olduğu kadar tarım için de kıymet ölçüsüdür. Sulu parsel, suyu olan parsel veya su kullanım hakkı olan parsel daha da kıymetlenmektedir. Sadece sulama ile verimi kuru tarıma göre 3 kat artırmak mümkün iken, kaliteli tohum ve gübre kullanımı ile de verimi 5-7 kat artırmak mümkündür.

 

Damla sulamada verilen suyun % 90-95’i bitki için yararlı

 

Teknik olarak tarlaya verilen suyun: salma sulamada yüzde 40’ı, yağmurlama sulamada yüzde 70’i, damla sulamada ise yüzde 90-95’i bitki için yararlı olabilmektedir. Yağmurlama sulamada, salma sulamaya göre yüzde 30-40; damla sulamada, salma sulamaya göre yüzde 50-55, yağmurlama sulamaya göre yüzde 20-25 daha fazla tasarruf sağlanabilmektedir.